Akvariepynt og dekorasjoner

Fisker er kanskje primitive dyr sett i forhold til menneskene, men de har fortsatt en hjerne, og er derfor i stand til å tenke, huske og å tilpasse seg omgivelsene. Når du har fått på plass akvariet og kjøpt inn alt nødvendig utstyr, som luftpumpe, vannfilter og CO2-anlegg, er det derfor veldig viktig at du kommer i gang med innkjøpet av akvariepynt. Formålet er å skape så naturlige omgivelser for fiskene som overhodet mulig. Slik vil de føle seg hjemme raskere, og derfor er det så viktig å ta dette på alvor. Som vi har forklart i en annen artikkel, vil de fleste fisker bruke noen dager på å stresse ned og akklimatisere seg til de nye omgivelsene. Ved å bygge et flott, vakkert akvarium, som tar for seg fiskenes naturlige økosystem vil du gjøre denne prosessen mye lettere for dine nye kjæledyr.

Naturlige omgivelser og detaljer

Akvariepynt kommer i mange ulike typer, farger og fasonger. Enkelte detaljer er helt avgjørende for dine tropiske fisker, andre er ment som vakkert interiør og er kun der for å vekke oppsikt. Husk å holde en fin balanse mellom ting som egner seg for dine tropefisker og ting som bare ser bra ut. Uansett hvor stort ditt akvarium er, må du ha enkelte uunngåelige ting. Det første du må få på plass, er røtter og stein. Disse koster en slikk og ingenting og vil straks tilpasse seg vannet, og med litt hjelp vil mose begynne å gro på disse. Dette skaper et naturlig økosystem som fiskene vil trives i. Røtter og stein er en like naturlig del av deres verden som møbler og hvitevarer er for oss mennesker. På bunnen av akvariet er det viktig å legge grus eller små steiner. Ingenting ser verre ut enn et akvarium med altfor mye synlig glass. Ha i tankene at glasset må bort – det eneste stedet der glasset må være ryddig og klart er den siden av akvariet som stikker ut mot rommet der beholderen står. Du vil jo se på dine tropiske fisker, ikke sant?

Mange satser på å gro et såkalt teppe på bunnen av akvariet. Naturlige steiner og grus vil hjelpe til med dette, så vil plantene, sammen med vannfilteret og CO2-anlegget, gjøre resten av jobben. Røtter og stein vil også våkne til live i ditt akvarium, noe som skaper en fin atmosfære. Mange velger å legge inn kunstige planter, men vi vil helt anbefale at du holder deg kun til naturlige ting. Selv de flotteste, dyreste kunstige detaljene i interiøret av ditt akvarium vil med tiden begynne å skille ut kjemiske stoffer. Naturlige detaljer vil alltid holde seg naturlig og kun være godt fiskene. Vi anbefaler også at du skaffer deg en bakgrunn for akvariet. Denne klistres på den siden av akvariet som står mot veggen, og skaper derfor mer rom og fine omgivelser. Til slutt har man figurene. Noen mener at dette er helt unødvendig, mens andre synes at de utgjør en fin detalj – meningene er delte.

Grotter, klipper og skjell

De vanligste figurene for akvariet er små slott, men om vi får anbefale én ting vil vi heller gå for rør. Keramiske rør er utrolig populære blant fiskene. Disse kalles også for grotter, for fiskene liker å gjemme seg der – spesielt når det er snakk om parring. Husk at havbunnen er full av små huler og grotter der dyrelivet tilbringer store deler av sitt liv.
Klipper og skjell er også perfekte for akvariet – alt for å gi fiskene følelsen av å være hjemme. Husk at du er på vei til å kjøpe tropiske fisker, derfor bør du anpasse forholdene til dem. Noen velger å kjøpe falske korallrev, andre tar med seg steiner og skjell fra sydenturen. Enkelte ting vil derimot ikke overleve i et akvarium, derfor kan falske dekorative ting være et godt alternativ. Vi kan blant annet anbefale å kjøpe dekorasjoner utformet som anemoner og korallrev – slikt vil fiskene dine virkelig sette pris på, selv om det er kunstig.

Privacy Policy