CO2-anlegg for akvarier

Noe av det viktigste utstyret man kan kjøpe for akvariet sitt er et CO2-anlegg. Dette er samtidig det dyreste tilbehøret, så gjør deg klar til å bla opp den nødvendige summen når den tid kommer. Selve akvariet koster gjerne ikke mer enn et par tusen kroner – selv de største beholderne på over hundre liter koster sjeldent mer enn fem tusen, og man kan faktisk også kjøpe dem brukt for halve prisen. CO2-anlegget er dog ofte en del dyrere – men alt avhenger av hva du kjøper og hvor seriøst du vil ta din nye hobby. Noen ønsker for eksempel å kjøpe et komplett sett med perfekte innstillinger og totalt automatisk drift, slik at man får vegetasjon i akvariet veldig raskt. Det er nemlig viktig med god vegetasjon – jo mer naturlig innredningen i akvariet ser ut, desto raskere vil fiskene føle seg trygge. Sunn plantevekst er noe av det viktigste i akvariumsystemet. Du tror kanskje at fisker og andre vekster ikke trenger luft, men CO2 er faktisk den viktigste næringen på jordkloden. Bare tenk over det. Vi puster luft fra morgen til kveld, og hvis vi ikke får i oss luft i et par minutter, kan vi dø. CO2 er karbondioksid, en gass som er helt avgjørende for livet på jorda. Fiskene puster inn CO2 på en annerledes måte enn oss, det samme gjelder plantene på havets bunn. Men det er like viktig for økosystemet i vannet!

Forskjellige priser

Et akvarium med et godt CO2-anlegg vil vokse av seg selv – vegetasjon vil spre seg, fiskene vil vokse og få avkom som også vokser frem sunne. Har du andre planter i akvariet vil også disse stortrives og gro ytterligere. Dermed skaper du et eget lite økosystem i ditt akvarium. Dette ser helt fantastisk ut, spesielt om du klarer å få til et såkalt teppe på bunnen. Da vil det meste av akvariets rammeverk dekkes, og det vil se ut som at du har en liten del av havbunnen til utstilling i stuen. Det finnes som sagt mange ulike CO2-anlegg, og prisen på disse varierer veldig. For eksempel kan du kjøpe et komplett oppstartsett for 3000 kroner, eller gå for ett som koster 10 000 kroner. Forskjellen mellom disse er ikke særlig stor, bortsett fra måten plantenæringen spres på, og hvor stor kontroll du har på funksjonene. Enkelte CO2-anlegg har egne pH-målere og en innviklet kontroll som lar deg stille inn det aller meste. Andre anlegg gir deg mindre frihet, og begrenser dermed hvilke fisker og planter du kan ha i akvariet. Det er nok best om du setter deg ned og tenker over alt dette på forhånd. Om du vet sånn cirka hvilke fisker du ønsker å ha i ditt nye akvarium, er det bare å gå til den lokale butikken for å snakke med en ekspert. Du kan også bestille det meste av utstyr og CO2-anlegg på nettet, men da kan det være fort gjort å sette sammen delene feil, eller at noen av delene ikke fungerer som de skal. Så blir du nødt til å sende alt tilbake og vente på et nytt sett. Ganske kjedelig, spesielt om alt annet er klart og fiskene venter på deg i butikken.

Ikke gå for det dyreste

Vi anbefaler derimot ikke å gå for de dyreste anleggene – det er ofte liten vits i dette. Du kan finne et meget godt sett til en rimelig penge, spesielt hvis du ser etter brukte anlegg. Sørg for at du får med både en magnetventil, pH-kontroller og probe, samt en stor flaske med CO2 fra start. Det kan være vanskelig å få tak på disse flaskene her i Norge, så det lønner seg å ha en stor flaske klar. Se gjerne på CO2-anlegg fra Aqua Medic, JBL og Tunze – disse har vist seg å være meget gode i tester, og varer meget lenge. Én slik utgift, så slipper du å tenke på det tekniske utstyret i fem-ti år.

Privacy Policy