Ferskvannsakvarium

Har du bestemt deg for å adoptere tropiske fisker? Da er du på rett sted – Tropefisk.no er nemlig eksperter på nettopp dette. Tropiske fisker er så mye mer enn bare en detalj i interiøret. De ser utrolig flotte og fargerike ut, og vil sette sitt eget individuelle preg på atmosfæren i hjemmet. Denne artikkelen handler om tropiske ferskvannsfisker, som er mye lettere å ta vare på enn saltvannsfisker. Der fisker som er vant til saltvann krever utrolig mye stell og en god del målinger av diverse verdier, vil ferskvannsfisker tilpasse seg raskt til de fleste forhold. Vi har beskrevet det meste av ting du trenger å vite på forhånd i artikkelen om saltvannsakvarium. Men, som vi skriver der, er det viktig at du starter ut på et nivå som passer deg best. Er du helt fersk i tropefisk-hobbyen, anbefaler vi på det sterkeste at du begynner med ferskvann og ferskvannsfisker. Slik kan du bli kjent med deres omgivelser, med hva de trenger og hva de trives best med, hva du bør kjøpe og hvilket tilbehør du trenger. Når du har drevet med ferskvannsfisker i noen år, kan du begynne å tenke på overgangen til saltvann. Mange nysgjerrige fiskeelskere velger dessverre å gå rett på det vanskelige akvariet, og ender opp med utallige døde fisker før de endelig forstår hva som skal til. Slikt er selvfølgelig ekstremt kjedelig å høre, for fisker er ikke leketøy. Dette er levende vesener som gjerne vil bli behandlet med respekt, akkurat som deg. Å eksperimentere med fisker, se dem dø en etter en, bare så du skal “trene deg opp” er ikke en god løsning.

Tilgjengelighet

Det er rimelig lett å få tak i ferskvannsakvarier her i Norge. De selges i de fleste dyrebutikker, og om du bor i Osloområdet er du spesielt heldig – her er konkurransen som størst, og derfor har du et stort utvalg av akvarier å velge og vrake mellom. Gå gjerne til flere ulike butikker før du bestemmer deg. Se hvor du får mest informasjon, hvor servicen er på et tilstrekkelig nivå. Der medarbeiderne gjør sitt ytterste for at fisken skal trives i stedet for bare prøve å selge deg så mye utstyr som mulig.

Akvariet

Det første du vil trenge, er et akvarium. Her er det viktig å sjekke hvor mye plass du har i hjemmet. Akvariet skal ikke være så stort at man dulter borti det hver gang man går forbi – dette kan ende veldig dårlig, så pass spesielt på om du har andre husdyr eller barn, eller om du selv lever en aktiv livsstil. En hard dytt, så går akvariet i gulvet. Ikke bare vil fiskene neppe overleve dette, du vil også miste mange tusen kroner i dyrebart utstyr og slite med å fjerne vann og andre rester fra gulvet. Vi anbefaler at du starter med et lite eller middels stort akvarium. Et på 50-60 liter bør være mer enn stort nok i første omgang. 80 liter er det maksimale en nybegynner bør starte med. Men akvariet er bare en beholder, og du må i tillegg tenke på tilbehøret. Du vil trenge en god pumpe, et moderne CO2-system som gir fisken tilstrekkelig med luft, samt et godt vannfilter. Om vi får gi ett råd i henhold til prisen på utstyret, blir det å ikke sky noen midler på vannfilteret. Ingenting kan ødelegge et akvarium like raskt som et dårlig filter. Husk at fisker bæsjer mye oftere enn mennesker på grunn av sin raske metabolisme – et dårlig filter vil ikke klare å håndtere avfallet, og du vil bli nødt til å vaske innsiden av beholderen for hånd. Dette sliter mange med, og til slutt blir akvariet konstant skittent. Dette liker fiskene dårlig, og på grunn av den økte syrligheten og avfallet i vannet vil de fleste tropefisker dø meget raskt.

Privacy Policy