Fiskefôr

Vi har mange artikler her som forklarer deg det meste om fisker og akvarium. Det er både en morsom, spennende og lærerik hobby. Du vil kunne følge med på livet i havet, se hvordan fiskene utvikler seg og forstå at de i bunn og grunn ikke er helt ulike fra andre dyr. Fisk, som alle andre organismer, krever oppmerksomhet. De krever stell, gode omgivelser og en stressfri tilværelse. Ved mangel på ett av disse blir de opprørt, og siden fiskenes opplevelse av tiden går mye raskere enn vår kan de faktisk dø av enkle mangler. Forestill deg å leve ett år i stress, i forferdelige, skitne omgivelser, uten noen form for hygiene – du hadde nok ikke sett så flott ut, du heller. Fisker kommuniserer med hverandre, de utforsker og de reproduserer. Men én ting er viktigere enn alt annet: Maten, selvfølgelig. Ingen kan leve uten mat, og siden fiskenes metabolisme er langt raskere enn menneskenes, krever de mat oftere enn oss. Vi kan i prinsippet klare oss et par dager uten mat, men for fiskene er dette en evighet. Dermed er det ekstremt viktig at du husker å mate dem.

Variasjon er viktig

Mange som driver med fisker velger å kjøpe automatiske fôringsmaskiner. Disse spytter ut mat til fiskene med jevne mellomrom, slik at man slipper å bry seg med dette. Men dette er ikke nødvendigvis bra for fiskene dine. Det er lettvint for deg som matmor eller matfar, men det enkle er ikke alltid det beste. Fiskene spiser selvsagt maten, fordi de er sultne – men variasjon fryder. Derfor anbefaler vi å være veldig nøye med fiskematen. Husk at fiskene spiser mye forskjellig når de er ute i sine tropiske trakter, og du som eier bør opprettholde denne variasjonen også i akvariet. Dessuten er det veldig enkelt. Fiskefôr er både billig, tilgjengelig og kommer i mange ulike former. Vi har nevnt Spirulina i en annen artikkel – sørg for at du har fiskefôr med denne algen tilgjengelig på hyllen ved akvariet. Fiskene vil elske dette. Såkalte fôrtabletter er den vanligste maten. Disse små pillene inneholder oftest både Spirulina og andre næringsstoffer. Men disse tablettene synker til bunnen og passer derfor ikke til all slags fisk. Dermed bør man også ha flakfôr tilgjengelig. Dette er mat som holder seg på vannoverflaten, slik at fiskene må svømme opp og ta det. Legg dog merke til at de fleste tropiske fisker holder seg langt under overflaten – dermed passer flak helst til meget spesielle fisker, samt vanlige gullfisker og andre kaldtvannsfisker.
For å øke variasjonen av fiskefôret, bør man også kjøpe frysetørkede smådyr som lever i havet. Alle typer fisk liker larver, spesielt mygglarver, som inneholder mye proteiner og vitaminer. Røde mygglarver er fulle av næring og er helt naturlige, dessuten koster de nesten ingenting. Et annet godt alternativ er frysetørkede vannlopper. Disse er også rimelige og helt naturlige, noe fiskene dine vil sette pris på. En god eier vil ha alle disse typene fôr stående på hylla, for deretter å variere maten med jevne mellomrom. Vi kan også anbefale det som kalles pinner, som er fylt til randen med proteiner og næringsstoffer. Disse synker veldig sakte mot bunnen og fanges derfor opp av fiskene mens de svømmer.

Når man reiser bort

Mange eiere undrer på hva de skal gjøre når man reiser på ferie. Hvem skal mate fiskene? Om du ikke har en automatisk fôringsmaskin i akvariet, kan man kjøpe såkalt feriefôr. Dette er en ball med mat som festes til akvariets vegg. Fiskene vil ikke spise mer enn de trenger, derfor kan feriefôret holde i opptil 14 dager, avhengig av hvilke typer fisk du har. Det finnes også såkalt weekendfôr for deg som kun reiser på helgeturer. Det er kanskje ikke optimalt å etterlate fiskene dine med den samme maten i to uker og satse på at alt går bra – de vil neppe like det, men om du ikke har noen alternativer er dette den beste måten. Du kan jo også spørre venner om de kan stikke innom og mate fiskene dine – men man bør aldri forlite seg på folk. Glemmer de å mate fiskene i et par dager, kan konsekvensene være skjebnesvangre.

Privacy Policy