Hvordan klekke artemia

Artemia, eller saltsjøkreps på folkemunne, er det ultimate foret dersom man skal oppdrette egne fisker. Dette er bittesmå krepsdyr som utgjør et stort bidrag i næringen til både fugle- og fiskearter i vår fauna. For at fiskene dine skal ha det så bra som mulig, og for at de skal være så reproduktive som mulig, er artemia det aller beste å gå for. På samme måte som i naturen, hjelper de med å opprettholde økosystemet du opparbeider i akvariet ditt. Du får kjøpt artemia-egg både i dyrebutikker og i nettbutikker, som for eksempel eBay. I dyrebutikkene kan ofte disse eggene ha litt stive priser. Du må fort regne med å betale rundt 100 kroner for bare 30 gram med egg. Skal du ha mer egg til klekking, blir det anbefalt at man handler på nettet, for der er prisene helt annerledes enn i butikken. Men dersom 30 gram egg er mer enn nok for ditt bruk, kan du like gjerne kjøpe de i dyrebutikken, så klart. Det du bør tenke på da, er å undersøke hvordan de lagrer eggene. Eggene bør helst lagres kaldt, enten i et kjøleskap eller en fryser, så gjør deg helt sikker på at de du kjøper har blitt lagret riktig.

Hjemme-klekking

Det er fullt mulig å gå til innkjøp av et klekkeri for eggene dine, men dette anbefales ikke, da de ofte er dyre og ikke alltid fungerer optimalt. Lager du et klekkeri selv, derimot, er du sikrere på at resultatet blir bra, og du kan prøve og feile litt til du finner fram til den løsningen som fungerer best. Lager du det hjemme, sparer du dessuten mange penger! Du trenger ikke all verdens utstyr heller:

  • 1 tom ½ liters brusflaske
  • 1 tube akvariesilikon
  • 1 luftpumpe
  • 1 enveisventil
  • 1 flerbruks kaffefilter
  • 1 flaskeholder til sykkel
  • 1 meter luftslange
  • Drill med en bor som er litt mindre enn luftslangen
  • Sag

Du begynner med å fjerne alt av etiketter og limrester fra flaska, samt sage av bunnen. Det kan være vanskelig å få vekk alle limrester fra flaska, så du burde skylle den i varmt vann – men ikke bruk såpe! Deretter borrer du et hull i korka til flaska, som luftslangen skal tres igjennom. Husk å forsegle med silikonet der slangen entrer hullet. Silikonet må ligge et døgn til tørk, og deretter skrur du korken fast til flasken. Fest flaskeholderen på et egnet sted, enten ved å skru den opp på veggen eller et annet sted som passer. Sett så flaska på plass i holderen og fest deretter enveisventilen mellom flaska og luftpumpen. Sørg for at du setter enveisventilen riktig vei, slik at du slipper at det renner vann inn i luftpumpen. Det skal være ei pil som viser deg hvilken vei den skal gå. Nå har du et ferdig, hjemmelaget klekkeri, og det er bare å sette i gang!

Kom i gang

Nå er klekkeriet klart til å brukes, og du begynner med å sette i gang luftpumpa samt tilsetter en spiseskje med salt. Artemiaen krever en pH-verdi på over 8 for at de skal kunne klekkes. Et godt tips er derfor å blande for eksempel 50 gram natron med 2 kilo salt i en boks, slik at vannet får en høyere pH-verdi. Husk at vannet bør ha en temperatur på mellom 24 og 28 grader – artemia kan bare klekkes i varmt vann. Når du har tilsatt saltet eller saltblandingen, blander du 1-2 spiseskjeer med egg med saltvannet i flaska. Sørg for å røre godt rundt – og sett ei lampe mot flaska slik at eggene får lys. Etter rundt et døgn skal artemiaen ha klekket – dette ser du ved å følge med på fargen – er blandingen oransje betyr det at eggene har klekket. Skru så av luftpumpa slik at de eggene som har klekt stiger til toppen av flaska. Vend så lampa mot bunnen av flaska, slik at du får samla artemiaen i bunnen, siden de går etter lys. Etter ca. 3-5 minutter kan du tappe ut de nyklekte småkrepsene via slangen. Du heller blandingen over i kaffefilteret for å skille dem fra saltvannet. Du kan deretter bruke en vanlig plastsprøyte til å suge opp artemiaen og mate dem til ynglene dine.

Det er bare å sette i gang – lykke til!

Privacy Policy