Luftpumper for akvarium

Vi har allerede snakket om diverse tilbehør du trenger til ditt akvarium, blant annet et CO2-anlegg. Det er kanskje ingen vits å gå inn i dybden på nøyaktig hvorfor du trenger alt dette, for du kan lese deg opp på de ulike detaljene helt på egen hånd. Men det er viktig å forstå det fundamentale her. CO2 er en naturlig del av luften vi puster inn, akkurat som O (Oksygen). Alt dyreliv her på jorden puster inn den samme luften, bare i ulike former og via forskjellige metoder. Fisker har gjeller, mennesker har munn. Vi har begge lunger, vel og merke. Ute i havet finner man både CO2 og oksygen i vannet, og den kommer seg dit helt naturlig gjennom en lang prosess som inkluderer mikroorganismer og bakterier. Men når du skaper et eget økosystem i ditt akvarium, må disse nødvendige gassene tilføyes på kunstig vis. Dette gjøres gjennom CO2-anlegget samt gjennom en luftpumpe. CO2 sendes inn via anlegget, og oksygenet som luftpumpen skyter inn skaper en reaksjon. Det er derfor du ser bobler i akvariene. Ikke nok med det – oksygenet hjelper til med å rense akvariet for avfall på en naturlig måte, akkurat som bakteriene gjør det i havet og i elvene.

Rimelige valg

Du ble kanskje litt bekymret for den totale prislappen nå, med tanke på at CO2-anlegget gjerne koster flere tusen kroner. Men neida, luftpumpene er faktisk ganske så billige. Du kan kjøpe en meget god luftpumpe for en femhundrelapp, og komplette sett koster ofte under hundrelappen. Dessuten kan du enkelt kjøpe en luftpumpe for akvariet på nettet, siden de er robuste og sjeldent blir skadet under frakten. Blant annet kan vi anbefale et komplett sett kalt Koi-Flow 30, der du får både en 50 meter lang luftslange, et mane foil med 6 uttak og luftesteiner for 900 kroner. Denne har alt du trenger, og den holder selv til store akvarier på over 100 liter. Det finnes dessuten spesielle luftpumper med egne oppladbare batterier, slik at du ikke risikerer å sitte igjen med et skittent akvarium der fiskene kjemper for livet ved et eventuelt strømbrudd. Har du et lite akvarium, kan du til og med klare deg kun med en liten luftpumpe som pumper 2.8 liter i minuttet – en slik koster beskjedne 85 kroner hos Tropex.no, en av Norges mest populære nettbutikker for deg med tropiske fisker som hobby. Legg merke til at det ikke spiller særlig stor rolle hvor mange liter i minuttet som pumpes. Derimot bør man helst satse på en pumpe som klarer over 10 liter i minuttet, slik at akvariet alltid inneholder ferskt oksygen. Jo mindre trykk, desto mer skitt vil henge igjen i vannet. Det er tross alt snakk om vannsirkulering, i bunn og grunn. Filteret rengjør vannet og spytter det ut igjen. Mer liter i minuttet betyr renere vann. Som fisker elsker.

Luftboblene bidrar til sirkulasjon i vannet, og fjerner CO2-utslippene som kan være skadelige for fiskene. Altså pumper man inn CO2 for deretter å fjerne det igjen. Høres kanskje selvmotsigende ut, men det er vitenskapen bak det hele som gjelder.

Eller prøv uten pumpe

Samtidig er det verdt å merke at mange klarer seg fint helt uten luftpumpe. Mange pumper lager ganske så mye støy, og kan dermed virke avskrekkende for fisken. Utallige mennesker har pumpefrie akvarier og klarer seg fint. Med et godt CO2-anlegg vil vannet uansett være perfekt, derfor mener mange eksperter at luftpumpen er mer til for dekorasjonens skyld. Det ser jo vakkert ut med litt bobler i vannet. Vi på vår side mener at man alltid bør ha en luftpumpe, mest for fiskenes skyld. Du har kanskje lagt merke til at fisker i akvarium alltid flokker seg rundt disse boblene. Det er en grunn til dette – boblene er både underholdende og “vasker” fiskene. Du kan fint klare deg uten en dusj så lenge du har et badekar, men man vil jo gjerne stå opp og vaske seg fra tid til annen, er du ikke enig?

Privacy Policy