Saltvannsakvarium

Om du har bestemt deg for å invitere tropiske fisker inn i ditt hjem, er det viktig å gjøre alle nødvendige forberedelser på forhånd. Jo lenger i forveien du begynner å kjøpe inn det nødvendige utstyret, desto bedre. Slik får du kommet i riktig humør, skaper den riktige atmosfæren i hjemmet, og får sett over ting du har glemt eller kanskje vil kjøpe som ekstrautstyr. Alt dette spiller en stor rolle. Du må være forberedt på det som venter deg, slik at du vet nøyaktig hva du skal gjøre når fiskene endelig hopper inn i akvariet. For når den dagen endelig kommer, må alt faktisk være perfekt. Ingenting kan mangle. Du, kjære leser, har ingen aning hvor mange fisker som har gått tapt like etter å ha tatt sin første dykkert i sitt nye hjem, kun fordi eieren har glemt en viktig detalj. Dessverre skjer slike tragedier stadig vekk. Derfor er det så utrolig viktig at du leser igjennom denne sidens artikler og innlegg, slik at du får all informasjonen du kan. Husk å ta en lang prat med menneskene som jobber på din lokale fiskebutikk – medarbeiderne vet som regel nøyaktig hva du trenger for å starte opp. Ofte har de også ferdige pakker med alt du trenger i første omgang. Deretter, når du har blitt komfortabel med ditt akvarium og ser at fiskene trives, kan man begynne å legge til detaljer eller gjøre om på saker. Kanskje kjøpe et akvarium til?

Nyttig å vite

Det er én ting som er veldig viktig når du skal kjøpe tropiske fisker, nemlig valg av vann til akvariet. Disse deles inn i to hovedgrupper – saltvann og ferskvann. De fleste tropiske fisker lever i saltvann, av den enkle grunnen at størstedelen av vannet på jordoverflaten er saltvann. Ferskvann finnes kun i elver og innsjøer, og dermed er alle tropefisker du ser for deg i et korallrev saltvannsfisker. Det er også viktig å huske at tropiske fisker lever i varme strøk, der vannet er fullt av næring. Nettopp derfor er de så forskjellige, alle sammen. Alle har kunnet utvikle seg på eget vis, med relativt få naturlige fiender på grunn av de beskyttende korallrevene. Saltvannsakvarium kalles ofte for marinakvarium, fra det engelske ”marine aquarium”. Det er dette du bør søke etter hvis du vil kjøpe et akvarium fra utlandet – det er dessverre ikke altfor mange gode butikker her i landet som selger moderne, slitesterke akvarier.

Husk at saltvannsfisk skiller seg drastisk fra ferskvannsfisk, på mange forskjellige måter. Hele deres fysiske oppbygning er annerledes. De er også mye vanskeligere å ta hånd om, derfor foretrekker de fleste med akvariumfisk som hobby å holde seg til ferskvannsfisker. Saltvannsfisker passer best til deg som allerede har hatt ferskvannsfisker i noen år. Tropiske fisker foretrekker naturlig sollys eller sterke lamper, og de trives best med for eksempel levende steiner. Ikke ulikt korallrev, men med organismer som lever på steinene i stedet for rent korallrev, som i seg selv er levende. Slike levende steiner hjelper fiskene å føle seg mer hjemme. Saltvannsfisker krever også en mer stabil temperatur på rundt 25-29 grader til enhver tid. De klarer seg veldig dårlig i norske vintre, når selv de sterke varmeapparatene sliter med å holde temperaturen på passende nivå.

Ta en titt på verdiene

Det er dessuten veldig viktig å måle diverse verdier i vannet kontinuerlig om du bestemmer deg for et saltvannsakvarium. Her må du stadig vekk passe på pH-verdien, innholdet av ammoniakk og fosfat, samt en rekke andre næringer i vannet. Legg også merke til at kobber-verdien vil klatre oppover med jevne mellomrom, og det er derfor viktig å få tak på et godt filter som klarer å bremse denne utviklingen. Husk at fisker, akkurat som mennesker, trenger tid til å tilpasse seg et nytt miljø. Nye omgivelser, nytt vann, nytt lys. Om du hiver saltvannsfisken din inn i akvariet, kan den få sjokk og dø. Ikke begå den samme feilen som så mange gjør hvert år. Fisker fra tropiske trakter er heller ikke billige!

Privacy Policy