Spirulina

Hørt om spirulina før? Nei, de fleste her i Norge har fortsatt ikke lagt merke til dette utrolige kosttilskuddet enda. Nordmenn er sunne, friske mennesker med en aktiv livsstil, og mange av oss tar gjerne en skje med tran om dagen, i tillegg til Omega-3 i pilleform eller andre vitaminer og mineraler. Men andre land er langt foran oss hva angår nettopp det siste – altså piller som hjelper kroppen. Dette gjelder spesielt USA, der det stadig forskes på ting som kan forbedre livet og gjøre menneskene friskere. Nordmenn er så friske fra før at vi kanskje ikke ser grunn til å fokusere på dette, mens amerikanere ofte sliter med helseproblemer. Forskerne der borte har relativt nylig fått sansen en veldig spesiell type alger som har fått det vitenskapelige navnet Arthrospira platensis og Arthrospira maxima. Slik kom mirakelnæringen spirulina på plass. Dette er konsentrerte alger som kan brukes i kostholdet til både mennesker og dyr.

Spirulina til akvariet

Spirulina koster en god del, derfor skal vi ikke fokusere på disse algene som et kosttilskudd for mennesker i denne artikkelen. Her i Norge er det litt mindre grunn til å kjøpe dette kosttilskuddet også, for vi har fiskeolje og andre veldig nyttige tilskudd. Men til ditt akvarium vil vi absolutt anbefale spirulina. Dette er nemlig en tropisk type bakterie, en blå-grønn alge som er helt perfekt for dine tropiske fisker. Tropefisk.no anbefaler faktisk spirulina for alle, uansett hvilken type fisk du har i akvariet. Tropiske fisker vil straks føle seg hjemme hvis de får spirulina daglig. Ikke nok med det – den blågrønne bakterien vil gjøre fiskene dine friskere, og veksten vil øke nesten umiddelbart. Hvis du har andre typer vekster og dyr i akvariet, vil spirulina utføre mirakler også for disse.

Pulverform

Mens mennesker foretrekker å kjøpe spirulina i pilleform, er det pulveret som egner seg best for fiskene dine. Dette er en naturlig form for proteiner, som havet i bunn og grunn lever på, om man ser på de første stegene i næringskjeden. Spirulina hjelper nemlig fiskene å forebygge skadelig avfall – dette er et av hovedproblemene i ethvert akvarium. Siden fiskene svømmer rundt i sitt eget avfall samt diverse kjemiske koblinger, vil et slikt tilskudd gjøre økosystemet ditt renere. Sammen med et godt vannfilter og et CO2-anlegg vil spirulina sørge for at du aldri ser fiskene lide. De vil vokse, pare seg og være i toppform hele veien. Dessuten inneholder spirulina en rekke forskjellige vitaminer og mineraler, akkurat de samme typene næring som man finner i tropiske trakter ute i det fri.

Spirulina for alle

Forskere anbefaler spirulina for alle typer fisk, men spesielt er det tropefisk som nyter de mest positive påvirkningene fra disse algene. Hittil har man foretatt en rekke spennende studier der man har testet effektene av spirulina på ulike dyr – alle har vært positive. Ikke bare for fisker, men også blant kyllinger, kuer og griser, der man har lagt til spirulina i den daglige maten.

Litt mer fakta

Det er også verdt å nevne at spirulina har blitt brukt i tusenvis av år diverse steder på planeten. De gamle aztekerne var blant de første dokumenterte brukerne av spirulina. De fanget opp disse algene i sine varme innsjøer, blant annet Texcoco-sjøen, og brukte konsentrerte mengder av bakterien i maten sin. En nylig studie blant mennesker i Bangladesh viste dessuten at spirulina klarte å bryte ned innholdet av arsenikk i kroppen på forsøkspersonene. Bangladesh sliter med høy sykdom på grunn av den høye mengden arsenikk i luften og maten, og spirulina viste overraskende nok en reduksjon på 30-40 % av mengden arsenikk i blodet i løpet av kort tid.

Privacy Policy