Vannfilter for akvarium

Uansett hvilket akvarium og hvilke fisker du skal ha, er det veldig viktig at du vet hvilke typer utstyr og tilbehør du trenger for å bygge ditt eget akvarium i huset. Skal man gjøre noe, må man gjøre det rett – ikke sant? Vi forklarer hvor viktig et godt CO2-anlegg er i en annen artikkel, samt gir deg både positive og negative sider ved å ha en luftpumpe. Luftpumpen, som du kan, og bør, lese om, er god å ha, men ikke alltid nødvendig. CO2-anlegget kan også variere, selv om de er uunngåelige og bør faktisk koste litt ekstra. Men det er viktig å ikke glemme den ene tingen som ethvert akvarium faktisk må ha – en liten detalj som vil holde akvariet ditt i live – nemlig vannfilteret. Vannfilteret er selve bærebjelken i et akvarium. Du kan ha det beste CO2-anlegget, en fantastisk luftpumpe og en rekke annet heftig tilbehør, men uten et vannfilter vil akvariet ditt raskt dø ut. Ute på sjøen finner man en rekke naturlige vannfiltre, samt bakterier og andre organismer som bryter ned avfall. Siden du i bunn og grunn bygger et eget økosystem, må du ta i bruk teknologi som renser vannet for deg. Vannfilteret sørger for å fjerne kjemisk avfall fra akvariet, både fysiske objekter og oppløste stoffer.

Ulike typer

Det finnes en rekke ulike typer vannfilter for akvarium, derfor er det alltid best å rådføre seg med en ekspert før du kjøper. Det er viktig å vite størrelsen på ditt akvarium, hvilke typer fisker du har i vannet, samt hvilke andre detaljer du bruker for å skape ditt ønskede økosystem. Sirkulasjonspumper har blitt veldig populære de seneste årene, siden de bruker et mer naturlig system for å rense vannet. Dessuten øker de den naturlige sirkulasjonen i akvariet og skaper et kunstig “drag”, som er godt for fiskene. Det vanligste er dog utvendige eller innvendige filtre. Før i tiden var det ganske vanlig å skape såkalte bunnfiltre. Dette er et filter som man legger på bunnen av akvariet, for deretter å bygge fiskenes verden på toppen. Slik får man et nesten naturlig filter som verken bruker strøm eller krever særlig vedlikehold. Men det var før tropefiskene ble populære – du må aldri bruke et slikt filter om du vil ha tropiske fisker.

Den vanligste typen vannfiltre for akvarier er av den utvendige typen. Det er flere fordeler rundt dette. Først og fremst sparer du en god del plass – utvendige filtre kan plasseres nærmest hvor som helst, så lenge man kobler alt riktig. Oftest er det snakk om en beholder som kobles på resten av anlegget rundt akvariet, og filtrerer vannet underveis i prosessen. Effektivt, enkelt og billig. Slike utvendige vannfiltre kan kjøpes for et par hundrelapper. Vi lever i en høyteknologisk verden, og mulighetene blir stadig større. Vil du gjøre ting så naturlig som mulig, og bryr deg fint lite om kostnaden? Da kan vi anbefale et såkalt algefilter. Dette er en teknologisk sensasjon, der man fostrer frem egne alger og lar deretter filteret flyte rundt i ditt akvarium. Algene bryter ned kjemiske stoffer gjennom en naturlig prosess, samtidig som de gir næring til vannet i beholderen. De kan være dyre, men passer helt perfekt til tropefisker, som er vant til et miljø der algene utgjør en viktig del av økosystemet.

Produsenter

Det finnes mange ulike produsenter av vannfiltre, alt etter hvilket filter du ønsker. Utvalget her i Norge er noe mer beskjedent, men så har man alltids eBay tilgjengelig hvis man er på jakt etter noe spesielt. Om du ikke orker å bruke lang tid på å finne et perfekt filter, kan vi anbefale serien fra AquaClear. De har mange års erfaring, og produktene holder en høy standard. De er noe dyrere enn de man ser på eBay, men så får du garanti. Tre-fire hundre kroner bør holde for et godt utvendig filter. Husk bare å rense filtrene med jevne mellomrom – dessverre er det mange som glemmer dette.

Privacy Policy